laupäev, 20. oktoober 2007

Nõmme Sõnum: ega kõnniteed siis kõndimiseks pole!

Minu postkastile on kleebitud kaks kleepsu, mis peaksid spämmi eemal hoidma: üks on see roheliste oma, "ainult tellitud post, palun" ja teine on Eesti Posti ametlik kleeps, mille postiljon palus mul lisaks kleepida, et muidu tema ei tohi reklaami mitte panna. Hoiavad kahepeale tõesti postkasti rämpsust puhta, ainult Nõmme Sõnumid lipsavad regulaarselt läbi. Ma vaatan selle lehe tavaliselt läbi, enne kui vanapaberisse viskan, aga tavaliselt pole seal peale erakuulutuste midagi lugeda. Vat kuulutused on küll huvitavad: nigu päris elu kohe. "Restaureerin täispuidust antiikmööblit" - ei tea, kas peaks laskma oma suurt söögilauda parandada, lauaplaat on lõhki ja logiseb, või pole see piisavalt antiik? "Korstnapühkija iga päev" - ei tea, kas korteriühistu on sel aastal lasknud korstnaid puhastada? Meie majas on keskküte, aga ka ahjulõõrid: kelle oli vanniahi, kellel Pioneer-pliit, aga neid, kes ahju või pliiti kütavad, on nüüd vist väga väheks jäänud. Mis ei tähenda, et lõõrid puhtad ei peaks olema. "Müüa majaosa, otse omanikult, kasutuskord" oijah, kesse tahaks endale pahandusi kaela osta.
Seekord oli aga üks artikkel, mis huvi äratas ja aitab mul siin ka teemat arendada:
Kaalu Kirme, Tallinna ülikooli emeriitprofessor (Kas toimetus ei suutnud välja uurida, millise Tallinna ülikooli emeriitprofessor Kaalu Kirme on ja pani siis niimoodi üldiselt, et ah, on mingi Tallinna ülikooli oma?) kurdab Nõmme kõnniteede olukorra üle ja võrdleb seda ennesõjaaegse olukorraga, mil kõnniteed olid kasvõi mullast, aga korras ja kõnnitavad. Ja politseikordnikud valvasid, et kõnniteed korras oleks.
Nüüd on kõnniteed paljudes kohtades korrast ära ja läbipääsmatud. "On ju igaühe enda teha, kas ta tahab oma südame tuksi panna liigjoomise või jalakäimisest loobumisega." Kaalu Kirme arvab, et jalakäimise võimaluse peaks Nõmmel siiski säilitama.
Ja vastab Nõmme linnaosa arhitekt Ene Tomson: ega Nõmme kõnniteed pole mõeldud jalakäijatele kõndimiseks, need on ikka selleks, et vihma- ja lumevesi saaks sõiduteelt ära valguda, sest sadamevete kanalisatsiooni meil seal ju üldiselt ei ole ja lähemal ajal vist ei tulegi. Ainult sinna, kuhu Tallinna Vesi meile kanalistasiooni teeb, tulevad kõnniteed.
Kui mõni krundiomanik TAHAB kõnniteed ehitada, siis võiks ta kasutada murukivi, et vesi ikka pinnasesse saaks imbuda.
Murukivi? See on see aukudega kivi, kus aukudes kasvab rohi? Ilus vaadata ja sinna peale on ka mugav parkida, aga KÄIA seal peal küll ei saa, sest seal on need augud ja tervet jalga ei saa kunagi maha toetada. Ka igasugused rattad võtavad seal peal veeredes kõva vibra sisse, nii et ei sobi ka lapsevankri või ratastooliga läbimiseks.
Ühesõnaga, Nõmme Sõnum on seekord järgmine: autodele pole hea, kui Nõmmel on kõnniteed, järelikult ei kavatse me hakata neid ei korrastama ega ka valvama selle järele, et majaomanikud täidaks oma kohustust hoida kõnniteed korras ja aasta läbi kõnnitavad.
Jalakäimine? Milleks see? Normaalne inimene ei jaluta õhtuti tänavatel, vaid ostab spordisaalis trenniaja. Bussi või rongi peale? Normaalne inimene ei lähe bussi peale, vaid istub autosse, mis on pargitud sinnasamma värava kõrvale kõnniteele või teepervele (autot aeda sisse ajada oleks ju tülikas, ava aga iga kord seda väravat ja pärast pane kinni, te mõelge ise, mitu korda selleks autost välja peaks astuma, see on ju ebamugav!) ja sõidab mööda siledat sõiduteed, millelt sademevesi on kenasti valgunud sinna, kus vanasti kõnniteed olid. No on teil aru peas, tahate kõndida seal, kus meil on ometi vaja sademevett maasse immutada, võtke aru pähe, ostke auto ja sõitke trenni!
Kihutame aga täie auruga ja kõrvale vaatamata ameerikaliku paksudeühiskonna poole, kus autota elu on tehtud võimatuks, sest käimiseks pole tänavatel lihtsalt kohta ja igasuguse loomuliku füüsilise pingutuse võimalus on elimineeritud.
Nõmme Sõnumeid on võimalik lugeda ka Tallinna kodulehelt pdf-versioonis, aga kõnesolevat 19. oktoobri numbrit pole sinna veel üles riputatud.

3 kommentaari:

Unknown ütles ...

Offtopic: Kirjuta seglasemalt! ;)

kukupai ütles ...

samal teemal blogis geagea vol 4, panin oma kommentaari sinna.
Aga nii just ongi, enamus kõnniteid veel sõiduteest madalamal ka.
Minu vanaema rääkis ka, kuidas pidi hommikuks kõnnitee puhas olema, isegi minu lapsepõlves veel käidi kontrollimas, meil oli siin üks nö ühiskondlik volinik, kes kohe kurjustama tuli, kui midagi korrast ära. Meil oli ka kena paeplaatidest tee, see lõhuti ära kui veetorustikku pandi ja ega siis keegi sel ajal kahju ei korvanud või veel enam - uut teed ei teinud.

Morgie ütles ...

murukivist kõnnitee oleks ka parem kui ei midagi, murukivist tee peal annaks täitsa kõndida, kuigi mitte kõrge kontsaga. lapsevankrit, eriti sellist eesti oludes tavalist suurte ratastega maastikutanki, ei sega murukivi augud teps. kontsafetishistid võivad ju igaks juhuks kahte paari jalatseid kaasas kanda