esmaspäev, 15. oktoober 2007

Blog Action Day

No ega ma ainult kõnniteel parkijatega tüli ei nori. Selle mõttes pole muretki, ma võtan ikka laialt ette kisun vahel ka teistel teemadel konflikti üles.
Meie korteriühistu esimehele ütlesin paari nädala eest meie biolagunevate jäätmete prügikasti teemal kohe päris pikalt, põhjalikult ja kurjalt.
Kevadisel korteriühistu koosolekul esines ta pahase kõnega selle kohta, et nüüd olla sihuke kord kehtestatud, et biolagunevaid jäätmeid tuleb eraldi korjata. Väga paha ja tülikas asi, ega prügivedu sellest odavamaks ju ei lähe ja kui keegi ebasobivaid asju sinna bioprügikasti viskab, siis on prügivedajal õigus esitada arve tühisõidu eest PLUSS vedada bioprügikast tühjaks tavajäätmete hinna ja lisaväljakutse hinnaga ja kasu pole sellest ju midagi, sest neid nõukogudeaegseid sigadele toidujäätmete korjamise tünne koridorides mäletame me ju kõik, need läksid haisema ja jäätmed hallitama ja sead õnneks ei tahtnud seda solki süüa, jumal tänatud, ja kasu pole sellest niikuinii, sest prügivedu ei lähe sellest odavamaks ja kalarapped lähevad ju haisema, kuidas sa neid ilma kilekotita ikka ära viskad.
Mina katsusin küll seletada, et hea asi; biolagunevad jäätmed komposteeritakse ja need saavad mullaks ja looduseks tagasi, mitte ei kasvata prügimägede mahtu ja eks meil tuleb siis oma korteriühistu liikmeid teavitada, mida tohib bioprügikasti visata ja mida ei tohi - kas mingit infomaterjali siis ei jagata? Prügivedamisfirma või linnaosavalitsuse poolt? - Nooh, jaah, aga niikuinii inimesed ikka ei oska ja niikuinii on see ikka igavene jama ja hinda ju ei alandata.
Mul palju biolagunevaid jäätmeid ei teki, ma ei viitsi eriti kokata. Aga teepaksu ja kohvipuru ikka koguneb natuke. Teepaks ja kohvipuru tunduvad olevat nii hästi biolagunevad, et kohe kahju on neid olmeprügi hulka visata. Õige tsipake on puudu, et oleks juba valmis muld!
Läksin siis natuke aega pärast koosolekut oma tee- ja kohvipaksu bioprügikasti viima, sest koosolekul ju räägiti, et meil on nüüd see bioprügikast. Ei olnud mingit bioprügikasti. Matsin siis oma peaaegu-mulla aknaaluse metsa alla maha ja kui ühistu esimeest nägin, siis küsisin: kus prügikast? Olla ära varastatud. Uus on küll juba olemas, aga seda ei saa enne välja panna, kui on meie aadress peale kirjutatud. No ma tuletasin siis meelde, et elanikele on infomatejali ka vaja. Pakkusin, et ma võin paljundada, antagu ainult info, mida ja kuidas sinna kasti visata. Ah, ei, jah, majahaldur ikka pidi ja küll ikka saab.
See oli kevadel. Möödub kuu, möödub kaks, Sofie kogub kohvipaksu ilusti eraldi ja vaatab aegajalt prügikastide juurde, et kas on juba siginenud bioprügikast. Ei ole. Sofie helistab siis majahaldurile, et kus bioprügikast ja majahaldur räägib, et on olemas, keldris on ja vaja on maja aadress peael kirjutada ja jaah, eks me vaatame ja katsume ära teha jah.
Ja jälle möödub kuu ja kaks ja Sofie käib oma kohvipaksu metsa alla matmas, sest kui on juba vaeva nähtud ja eraldi kogutud, siis ei raatsi ju oma vaeva prügikasti visata, tahaks ikka, et kohvipaksust huumus saaks.
Siis kirjutab linnaosaleht, et meil on nüüd ikka kord, et biolagunevad jäätmed tuleb eraldi koguda ja nüüd hakatakse kontrollima ja kes eraldi ei kogu, sellele tehakse kakskendtuhat trahvi. Vat siis tuleb Sofile jälle meelde, et kus bioprügikast? ja ta võtab oma teepaksu kaasa ja laseb korteriühistu esimehe uksekella, et küsida, kas meil on nüüd kakskendtuhat eelarves üle, et hakkame aga trahvi maksma.
No tõsi, korteriühistu esimehel on väga head põhjused, miks biopügikasti ei saa välja panna: prügifirma olevat nõudnud, et me äravarastatud prügikast välja maksaks ja enne kui see asi lahendatud, ei saa ju kuidagi uut prügikasti välja panna, mis siis, et kirjad on nüüd lõpuks peal.
Aga Sofie muidugi ei ole selle seletusega rahul, sest tema arvates korteriühistu esimees on lihtsalt põhimõtteliselt selle bioprügikast vastane, sest ei taipa ega hooli loodushoiust mitte tuhkagi, nii et Sofie siis seletab talle, et asi pole mitte rahas, vaid looduses, et biolagunevad jäätmed lähevad kompostina taaskasutusse, mitte ei kasvata prügimägesid ja kui korteriühistu esimees oma lapse ja lapselaste tulevasest elukeskkonnast ei hooli, siis Sofie igastahes küll tahab, et tema järeltulijatele pisut prügivaba maailma jääks, nii et olgu korteriühistu esimees nüüd nii lahke ja pangu see prügikast välja, sest, nagu juuresolevalt pildilt näha, pole Sofiel oma teepaksu muidu kuhugi visata. Ja siis läks Sofie välja ja viskas oma teepaksu vihaga maja ette murule.
Sofie suhted korteriühistu esimehega pole sellest ajast saadik eriti soojad olnud. Bioprügikast on nüüdseks küll juba välja pandud. Muidugi ei tehtud seda mitte kohe pärast Sofie jutuajamist korteriühistu esimehega, kus sa sellega!
Sofie tahaks korteriühistu esimehele suhete parandamiseks väikese kingituse teha. Võiks kinkida näiteks raamatu "Maailma roheline ajalugu", sest see oli huvitav raamat ja Sofiele väga meeldis ja niisugune asjalikumat sorti kirjandus võiks ju sobida kinkimiseks soliidsemas eas meesterahvastele, nagu korteriühistu esimees. Aga seda raamatut pole vist enam eriti saada:(

4 kommentaari:

Morgie ütles ...

laav juu, soffi!
aga kes selle prügisorteerimise korra kehtestas ja kas see kehtib ainult ühistutele või üürimajade eraomanikele ka?
sest ma ka heameelega koguks eraldi aga mul pole kuskile visata; linnaosavalitsus viis isegi pakendikonteineri minema, mis enne meie kvartalis seisis. no prügikotiga bussiga sõitma ma nende pakendite pärast ju ka ei hakka...

sofie ütles ...

Kohustuslik on see kortermajadele, kus on üle 10 korteri. Kusagilt ma kuulsin, et väikesed kortermajad võivad biolagunevate jäätmete konteineri soetada ka kahe peale, aga meie naabermajaga millegipärast ei koopereerunud, kuigi korteriühistu oli surmkindel, et neid jäätmeid ei kogune nii palju.
Ma kujutan ette, et ka eramajade omanikud võiks ju omavahel kokku leppides tellida biojäätmete äravedu kamba peale; kahe maja kaugusele jaksaks ju prügikotti viia küll? Aga selleks oleks siis vaja initsiatiivi ilmutada.
Tallinna keskkonnaamet teab ehk täpsemat teavet anda, artikli biolagunevate jäätmete liigiti kogumise kohta oli Nõmme Sõnumitesse kirjutanud Katrin Rannamaa Tallinna Keskkonnaametist.

kitty ütles ...

mul vist on see raamat olemas, võin annetada. vaatan kodus järele.

Anonüümne ütles ...

Tere ja vabandan, et nüüd reklaami postitan, aga kuidagi peab ju info huvilisteni jõudma.
Oleme alustanud biolagunevate prügikottide maaletoomist ja jaemüüki veel pole jõudnud. Seniks on huvilistel võimalik kotte meie kodulehe www.biostore.ee kaudu tellida

Parimate tervitustega,
Helve