esmaspäev, 25. juuni 2007

sõida jalgrattateel kah paremal!

No ja liiklusmärgid. Aru ma ei mõista, miks näiteks Pirita mereäärsel rattateel (linna poolt tulles) kõigepealt jupp teed, kus jagrattad ja jalakäijad segamini peavad käima/sõitma, siis pikk jupp, kus jalgrattatee on vasakul ja kõnnitee paremal pool joont ja siis päris mere ääres juba jalgrattatee, kus kõnnitee on mere ääres teisel pool muru ja jalgrattatee on joonega kaheks liiklussuunaks jagatud ja edasi seal, kus tee mere äärest jälle natuke kaugemale keerab, seal on jalgrattatee paremal ja kõnnitee vaskul ja hiljemalt Pirita sillal on juba jälle see jagrattad-ja jalakäijad-segiläbi variant. Miks nii segane? Miks nii segiläbi? (See liikusonu, kes arvas, et üldse igal pool võiks jätta kergliiklusteed joonega jalgrattateeks ja jalakäijate teeks eraldamata, on ikka puhta totakas.)
AGA jälle - no kui ON sellised liiklusmärgid, eks siis sõidame NENDE järgi, sest hoopis ilma on jälle puhta jama.
ja siin on lihtne õpetus:
Kui liiklusmärgile on joonistatud jalgratas paremale poole joont ja inimene vasakule poole joont, siis jalgratturid peavad sõitma paremal pool asfaldile joonistatud joont ja jalakäijad peavad käima vasakul. Eriti aeglase taipamisega liiklejate jaoks on tee peale maha iga natukese aja tagant vastav kujund joonistatud (jalgratas jalgrattatee tähistamiseks ja üks suur-ja-üks-väike inimfiguur jalakäijate poole tähistamiseks). Kui liiklusmärki pole, aga asfaldile on joonistatud jalgrattad ja jalakäijad, tuleb järgida asfaldile joonistatud märke.
Kui liiklusmärgile on joonistatud jalgratas vasakule poole joont ja inimene paremale poole joont, siis jalgratturid peavad sõitma vasakul pool asfaldile joonistatud joont ja jalakäijad peavad käima paremal.
Kui liiklusmärgile on joonistatud üksteise alla jalgratas ja jalakäijad ilma jooneta, siis peavad jalgratturid ja jalakäijad kuidagi omavahel ise hakkama saama.
Nii et kui te kõnnite rahulikult mööda teed ja näete järsku oma jalge all valget jalgrattafiguuri, siis teadke, et olete valel pool ja ohutum oleks minna teisele poole valget joont.
Ja kui te sõidate, rahulikult või kiiresti, ükskõik, ja näete ratta all kahte käest kinni hoidvat inimfiguuri, üks suur ja üks väike, siis teadke, et te sõidate valel pool ja õigem oleks sõita teisel pool valget joont. Siis jalakäijad ka näevad, et rattad sõidavad seal teisel pool ja neil on tõesti mõtet jalutada omal pool joont. Sest kui jalgrattad niikuinii sõidavd kus tahavad, miks siis jalakäijad peaks ühele poole joont hoidma ja meie, jalgratturite teelt eemale hoidma? Ja ma pean ütlema, et on väga mugav, kui jalakäijad oma poolele hoiavad ja jalgrattateel ei konda. saab palju kiiremini ja rahulikumalt sõita. Minule isiklikult üldse ei meeldi jalakäijaid alla ajada. Ma tean, ma olen proovind. Valus oli. Las nad parem käivad oma kõnniteedel ja tavai sõidame meie oma jalgrattateedel: õigel pool joont.

Kommentaare ei ole: