kolmapäev, 8. august 2007

uudiseid liikluseeskirjadest

Eile kohtusin kaubikujuhiga, kes polnud kuulnudki, et ülekäigurajal ei tohi autod seista. Nii ta vähemalt väitis. No kui täpne olla, siis liikluseeskiri ütleb selle kohta küll nii: Ülekäigurajale tohib sõita vaid siis, kui juht on kindel, et tal ei tule sellel seisma jääda. Ja kus ma temaga kohtusin? - loomulikult ülekäigurajal. Eespool oli raudteeülesõit suletud ja mõistagi seisid autod ja ootasid, kuni rong möödub. Tükk aega juba seisid. Kuidagi ei saa olla, et see kaubikujuht ei näinud, et ees on ummik ja et ta ei pääse kaugemale kui poole sebra peale.
Et ummikus ootavad autod ülekäigurajale trügivad, pole üldse haruldane. Osad neist teevad vabandavat nägu, kui näevad jalakäijat, kes neist mööda ei pääse. Aga osad on nigu süüta lapsukesed ja ei taipa teps, mida nad valesti on teinud.
Äkki tõesti ei tunne liikluseeskirja?
Kui nüüd järele mõelda, liikluseeskirjas on veelgi kohti, mis keskmisele autojuhile on täitsa tume maa. Umbes vähemalt pooled autojuhid arvavad, et kõnniteel võib parkida küll, kui... ah, mis kui. Võib parkida küll, sest - "a kuhu ma siis pargin?"
Vat nõukogude ajal oli ikka hea, miilits võis patustajalt juhiloa ära võtta ja enne kätte ei saanud, kui olid eksami uuesti teinud. Miilits muidugi pruukis oma võimu kurjasti ja see HIRMUS karistus kaotati vist üldse ära. A zrja! Praegu on siginend kohe hulgem siukseid patsaane, kellele kuluks ära veel kord või paar liikluseeskirja tuupida. No mõnda kohta liikluseeskirjast teatakse üldiselt vist päris hästi, näiteks neid kiiruseületamise kohti, ma arvan, ja üldse see osa, mida SÕITMISEKS on vaja teada, et mis märgiga kuhu, aga eks seda kõike ongi ühe keskmise eesti mehe ajumahu jaoks üsna palju nii et igasugused jalakäijate õigused ja muu jura... no ei mahu ära, mis sa teed!
No mulle ka lapsena ei jäänud korrutustabel kohe pähe. Seitsmega korrutamine oli juba täitsa keeruline ja kaheksaga - päris peavalu. (aga üheksaga oli jälle kerge, imelik, eks!) No aga seda va korrutustabelit muudkui tuubiti ja kontrolliti, ja tuubiti ja kontrolliti, ja lõpuks jäi pähe! Kõigile jäi pähe! liikluseeskirjaga peaks ikka samamoodi tegema, kontollime, ja kes ei oska, tuubib veel ja siis me kontrollime uuesti, ja uuesti... niikaua kui selgeks saab.
Osa juhte muidugi teavad, et ei tohi ja ikka teevad, aga osa ikka tõesti ongi lollid. Kui me neile lollidele asjad selgeks õpetame, siis saaks ju kah natuke parem.
Lugege mu blogi! Ma kirjutan teile varsti jälle uudiseid liikuseeskirjadest!
Tänane õppetund oli siis selline: kui sa pole kindel, et saad sebrast peatumata üle sõita, siis peatu sebra ees, ära kohe üldse sõida ülekäigurajale, kui sa sealt kidlasti kohe üle ei saa.
Ah, kahju, et lollid mu blogi ei viitsi lugeda!
(Te mõelge, kui lollid ka loeks, kus siis oleks külastatavust!)

Kommentaare ei ole: