neljapäev, 26. juuli 2007

profülaktika mõttes

No ma ju ometi ilmutasin oma tarkust (selle türgi beebi asjus), ometi jätkus Hindrek Riikojal nõmedust eilses Postimehe arvamusloos ikka sedasama nõmejuttu puhuda, mida kõik teised ajakirjandusväljaanded on jõudnud juba ees tuututada.
"Pretsedendi loomise mõttes oleks hädavajalik, et vähemalt osaliselt jääks tekkinud kulutused ka seekord pere enda kanda. Kuidagi teisiti sellise teo ohtlikkus inimesteni ei jõua.
Kui riik avalikkust kõigest sellest piisavalt ei teadvusta, kuuleme varsti mõnest ullikesest, kes otsustas lisaks lennusõidule näiteks rasedana sukelduma minna."

Pretsedendi loomise mõttes tuleks Riikojal sellise lolli jutu eest kirurgilisel teel üks munand eemaldada. Kuidagi teisiti ei jõua inimesteni teadmine, et selle loo tõeline traagika ei seisne mitte rahas, vaid VÄGA enneaegsena sündinud lapse eluvõimes ja edasises tervises. See, mis pere enda kanda jääb, on NII ränk, et türgi haiglale makstav raha on selle kõrval pahtlimäng. Ja muide, hõlmab ka raha, ja mitte vähe. Ma selgitan: kui lapsed võiksid vabalt kuuendal raseduskuul ära sündida ja siis ellu jääda ja probleemitult normaalseteks inimesteks kasvada, siis ei kestaks rasedus üheksa kuud. Siis, jah, lendaks kõik naised Türki ja saaks vaevast kolm kuud varem lahti. Tegelikult tuleb nüüd selle lapsega, kes arengult on alles loode, väga, väga kõvasti vaeva näha ja ikkagi pole hea tulemus garanteeritud.
Kullakesed, kes on õppimisvõimeline, need on selle pere õnnetusest juba õppinud. Aga ullikesed...Riikoja jutust võib aga ullikestel tekkida mõte, et kogu asi ongi rahas ja raviarvete suuruses. Ja äkki tõepoolest põrutavad Türki, et raseduse vaevadega kiiremini ühele poole saada ja oma ihaldatud beebi kiiremini kätte saada. Sest on ju teada, mis raha eest saadud, see on odavalt saadud? Ullikestel äkki raha on?
Aga noh, kui tahame pretsdente luua, siis selles suhtes on mul häid ideid juurde pakkuda:
lisaks peaks riik "pretsedendi loomise mõttes" loobuma raviarvete maksmisest üle 60-aastaste suitsetavate ülekaaluliste meesterahvaste puhul, kes välismaal infarkti saavad; välismaal purjuspäi avariisse sattunud alla 30-aastaste meesterahvaste puhul ja ekstreemspordialade (sh. motospordi, nt ralli) harrastajate vigastuste puhul.
No eks see ju aitaks kohe ullikeste korralekutsumise mõttes, onju eksju? MITTE KEEGI ei roniks enam purjuspäi rooli, igatahes välismaal enam mitte.
Sest no on ju üldteada fakt, et üle 60-aastaste paksude suitsetavate meeste oht saada infarkti on üpriski suur ja on täiesti vastutustundetu minna seda infarkti saama lennureisile ja soojale maale, nii et paksud suitsetavad vanamehed istugu kodus ja oodaku oma infarkti siin, et raviraha läheks meie oma meditsiiniasutustele. (Jutt käib siin sellest, kas rasedad võivad elada normaalset elu eeldatava sünnituse ajani või peavad nad igaks juhuks kodus istuma sest VÕIB juhtuda, et midagi juhtub, kas kõik said aru?)
No ja ma tuletan teile veel meelde, et sünnituseni oli sel naisel tegelikult veel kolm kuud aega. Kuues raseduskuu – osa tuttavaid mõtleb sel ajal veel, et nende sõbranna on pisut juurde võtnud vist. Pisut.

Kommentaare ei ole: