neljapäev, 22. mai 2008

ID-jama

Näh, tuleb välja - mingi kampaania, mingi rekord... ei tea, kas sellepärast ongi mul eilsest alates ID-kaardiga sisselogimise probleemid - ei saanud mina täna esimese katsega panka sisse, ei saanud mina eile tükk aega e-Maksuametis löögile - no ei loe mu ID-kaarti millegipärast. Ja selgelt mitte panga ega Maksuameti viga, vaid mingi ID-kaardi probleem, niipalju ma võhik ikka taipan. Alguses kahtlustasin ID-kaardi-lugeja rikkiminekut, siis mõtlesin, et äkki mu ID-kaart on suurest tarvitamisest ära kulunud, aga nüüd lisandub kolmanda võimaliku põhjusena Eesti ID-kaardi süsteemi ülekoormus seoses Guinessi rekordiga.
No ei tea, kas on ikka hea reklaam ID-kaardile: tekitada teavituskampaaniaga süsteemi ülekoormus ja probleemid igapäevastele kasutajatele. Ehk siis takistada juba toimivat kasutust selle nimel, et uusi kasutajaid juurde saada?

Sorry, paranoia. 318 Guinessi rekordi ihalejat ei suuda küll ühtegi süsteemi umbe ajada. Niisiis kas kaardilugeja või kaart ise? Kahtlustan, et neli aastat igapäevast kasutust on mu ID-kaardi kiibi lihtsalt läbi kulutanud. Mul on nagu meeles, et kunagi oli sellest juttu ka, et ega need kiibid küll kümme aastat vastu ei pea.
Ja pangad millegipärast vahetavad oma kiipidega pangakaarte iga aasta või paari tagant. Miks siis ID-kiip peaks/saaks 10 aastat vahetama vastu pidada?

Mõni teadja võiks mulle nüüd asja ära seletada.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Ma arvan, et põhjuseks on kiipide kvaliteet. Ei usu, et pangakaartidele aetaks külge kauakestvaid kiipe. Kaardi aeguvad ja oluline on see, et kiip selle aja enam-vähem vastu peaks. ID-kaardil on kehtivusaeg oluliselt pikem ja seega - ma arvan, et see on nii - kasutavad nad ka vastupidavamaid kiipe.

Samas on selge, et osalt sõltub kiipide vastupidavus ka seadmetest, milles neid kasutatakse. Kahtlase päritoluga üliodavad kaardilugejad suudavad ära ruineerida ka väga vastupidavad kiibid. Tegemist on puhtalt sellise füüsikaharu nagu mehhaanikaga. :)