reede, 7. september 2007

vastust ikka pole

Politseinik ei helistanudki.
Kas sellest võib järeldada, et ta ei leidnud liikluseeskirjast seda kohta, mis keelab jalgrattaga üle sebra sõita, no ja siis ta ei hakanud ka selle tühja asja pärast helistama, et öelda vabandust, mul polnud õigus?
Teine võimalus, et ta lihtsalt ei vaevunud tegelema niisuguse tühiasjaga, nagu ühe lihtkodaniku küsimus seaduse kohta. Või siis et vaevus, leidis ka seadusekoha, aga ei vaevunud lihtsalt kodanikule teatama.
Kas te arvate, et minu süda jääb rahule, kui mõni küsimus vastuseta jääb?
Hm

2 kommentaari:

Manjana ütles ...

Mul hakkas mure su pärast ja siis mõtlesin, et vaatan ise seadust.

Liikluseeskrjas (mis on VV määrus), on selle ülekäiguraja kohta nii:
"§ 46. Lähenedes reguleerimata ülekäigurajale, peab juht vähendama kiirust või peatuma, et anda teed ülekäigurajal teed ületavale või ülekäigurajal teeületamisvõimalust ootavale jalakäijale."

Selles punktis on öeldud, et teed annab juht. Nüüd tuleb vaadata, kes on juht:

Liiklusseadus § 7 lõik 4:
"Juht on isik, kes juhib sõidukit, juhib teel ratsa loomi või veoloomi. Juhiks loetakse ka isikut, kes ajab teel kariloomi."

Nüüd on küsimus, mis on sõiduk?

"Liiklusseadus § 10. Jalgratta ja mopeediga sõitmine lõik (4) Jalgratta või mopeedi ning nendega võrdsustatud sõiduki juhtimiseks ei nõuta juhiluba isikult, kes on vähemalt 16-aastane. "

Nii, kui nüüd seda kõike kokku mõista, siis jalgrattur on juht, kes on kohustatud jalakäiatele ülekäigurajal TEED ANDMA.

Kus on aga pisike probleem?

Nimelt on liiklusseaduses (mis on kõrgem seadus), kirjas sellesama teeandmise kohta, et

"§ 74. Mootorsõiduki- või trammijuhi poolt reguleerimata ülekäigurajal jalakäijale tee mitteandmine

Mootorsõiduki- või trammijuhi poolt reguleerimata ülekäigurajal jalakäijale tee mitteandmise eest, samuti reguleerimata ülekäiguraja ees naaberreal peatunud sõidukist möödumise eest - karistatakse rahatrahviga kuni 50 trahviühikut."

Seega, jalgratturile ei saa sel teemal trahvi teha.

Oeh..

sofie ütles ...

Oeh jah;)
Olen sama meelt, et jalgratta seljas olen ma juht. Ja pean andma teed jalakäijale. Ma annangi, ja ületades sõiduteed mööda jalakäijate ülekäigukohta ei jätnud ma ühelegi jalakäijate teed andmata. Kiirust vähendasin ka, see on elemnetaarne. Ma olen jube proff jalgrattur juba, ma olen täiesti vabalt võimeline sõitma rattal jalakäija kiirusega, isegi kui on tegemist eriti aeglase jalakäijaga;)
Ja küsimus pole üldse selles, kas mind saab karistada või ei, ma tahan teada, kas ma TOHIN või ei. Kui ei tohi, siis ma ei tee, isegi kui mind selle eest karistada ei saa (no vähemalt ei tee politseiniku nähes;)
Aga kui keelatud ei ole, siis ärgu tulgu mulle ükski politseinik rääkima, et ei tohi.