reede, 26. september 2008

teeme elu ohutumaks

Aidake mõistusel võidule pääseda ja jalgratturite elu ohutumaks muuta:
https://www.osale.ee/ideed/idea/view/2355/
leitud Jyri K kaudu

ma juba tükk aega haun seda, et kuidas saaks selle tobeda seaduse ära muuta, et täiskasvanu ei tohi kõnniteel jalgrattaga sõita, peab sõitma sõiduteel. See on meil vanast ajast nii, aga vanasti oli autosid vähe ja jalakäijaid palju, nüüd on asi vastupidi. Tiheda liiklusega magistraal, auto autos kinni, bussid ja veoautod vahele, samas kõrval jumala inimtühi kõnnitee, kuhu juhtumisi pole värvi jätkunud, et jalgratturi-ja-jalakäija figuurikesi maha maalida - ja sa PEAD sõitma jalgrattaga mööda kõige ohtlikumat ja konarlikumat teeserva, ja EI TOHI sõita ohutult mööda tühja kõnniteed. Sa võis sõita jalgrattaga kõnniteel paremal pool Vabaduse puiesteed, aga mitte vasakul pool. Muudame selle tobeduse ära jah!

4 kommentaari:

x1y2 ütles ...

Sama jabur on kohustuslik "jalgrattateele" sundimine, kui kuhugi selline jupp on maha joonistatud (sisaldab sealjuures iga 100 meetri tagant jalakäijate ülekäiku, kus mõnede ekspertide arvates tuleks ratast käekõrval lükata).

sofie ütles ...

Peaaegu nõus. Samas, linnatänavad ei pea olema sportimiskohaks, aga liigelda peaks seal kõik saama. Kui jalgrattateedelt ära kaotataks need jubedad äärekivid ülekäigukohtadel, ja kui saaks ekspertidega kokkuleppele, et jalakäijate ülekäigul EI pea jalgratast käekõtval lükkama, siis võiks küll nõuda, et jalgratturid suurtel magistraalteedel sõiduteele ei trügiks. Ohutus eelkõige.
(Kokkulepe ekspertidega võiks põhineda sellel, et vanasti oli liikluseeskirjades kirjas, et jagrattur peab ratast käekõrval üle tee lükkama, aga juba tükk aega tagasi kaotati selline nõue LE-st ära, millest tuleb järeldada, et nüüd enam ei tohigi sellist nõmedust jalgratturitelt nõuda.)

x1y2 ütles ...

Küsimus ei ole spordis - ma kasutan jalgratast igapäevase liiklusvahendina. Ja siis mingil hetkel avastan, et 4 realise tee vastassuuna kõnniteele on valge joon liiklusmärgid pandud. Variandid:
1) jään seisma, lykkan jalgratast pärisuunas kuni esimese lubatud jalakäijate ülekäigukohani, yletan sõidutee ja jätkan jalgrattateel.
2) sõidan edasi sõiduteel ja rikun liikluseeskirju?
3) sõidan edasi pärisuuna kõnniteel ja rikun samuti eeskirju (NB: kõnnitee ei pruugi üldse sobivas konditsioonis olla)

ja siis see jalgrattatee lõppeb - ja ma peaksin jälle tegema mingi pingutuse, et tagasi õigesse teeserva jõuda?

sofie ütles ...

ei, x1y2, ma selle spordi all pidasin tegelikult silmas neid, kes Vabaduse puiestee linnast väljuval suunal sõiduteel uhavad. Kui ikka rattatee on sinust paremal, äärekivi kaugusel, siis oleks viisakas ikka seda rattateed kasutada. Kui sinna muidugi peale saab. Ja kui neid äärekivisid poleks kõigil neil arvukatel ristmikel...
Mina ise näiteks eiran rattateed seal Lilleküla staadioni tagusel tänaval, sest seal on vastikud peale- ja mahasõidud, sõiduteel on parem; aga seal pole ju autoliiklust ollagi, seal ma ei sega kedagi. Ja mu elu pole kah ohus.