neljapäev, 19. juuni 2008

lihtsalt teistsugune reaalsus

ma nägin unes, et Eesti ID-kaardi PIN-kood oli 8-kohaline. Keegi küsis mu käest, ja ma teadsin, et on 8-kohaline. Kontrollisin veel näppudel lugedes üle ka: 2-2-2-5 ja veel numbreid, mis mul parasjagu meelde ei tulnud, ta-ta-taa. Kolm näppu jäi püsti, kümnest kolm maha - on ju kaheksa.
Siis pidingi üles tõusma ja unise peaga mõtlesin alguses, et kuidas ma küll unes nii rumal olin, et arvasin, et see PIN-kood kaheksakohaline on, tegelikult on ju 4-kohaline.
Aga kui ma pisut ärksamaks jõudin saada, siis ma sain aru, et ma ei olnud unes rumal, unes lihtsalt ONGI asjad teistmoodi. ID-kaardi PIN-kood ongi kaheksakohaline ja kümnest kolm maha võrdubki kaheksa. Lihtsalt sedasorti uni.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tegelikult on eesti ID-kaardi PIN1 4 kuni 12 märki ning võib sisaldada ka tähti....

PIN1, Isikutuvastus -
Length : min_len:4, max_len:12, stored_len:12 -
Type : ascii-numeric)

sofie ütles ...

Ausalt vä? Aga kuidas neid pikemaid ja tähtedega PIN-koode saab või kunas? Sest minul igastahes valida ei lastud, sain 4-kohalise koodi kaardiga kaasa, kinnises turvaümbrikus. Või on see "4 kuni 12" pahadele puru silmaajamiseks, et nad ära ei arvaks, et tuleb valida ainult 4-kohaliste numbrite seast... ups, nüüd lobisesin välja!

Anonüümne ütles ...

Kas sa id-kaardi kättesaamisel seda "peenes kirjas" A4 paberit lugesid millelele allkirja andsid?

Seal oli vähemalt vanasti kirjas nõue - muuta pin koodid koheselt ära. windowsis töötav id-kaardi utiliit lubab pin1 jaoks panna kuni 12 märki, kuid ainult numbreid. linuxis õnnestus panna ka tähti sisaldav kood. iseasi on muidugi see, et pin-pad lugejaga seda sisestada pole võimalik...