kolmapäev, 11. november 2009

jalgratas lumes

Lasin rattale talvekummid panna. Ikka on vilets sõita. Lumehanges on lihtsalt raske, aga kõnniteele sisse tallatud jalgrajal lausa võimatu, sõida nagu lahtises liivas, ratas lihtsalt vajub alt ära, kord paremale, kord vasakule. Kõik mu turvalised otseteed on järsku ebaturvaliselt läbitamatuks muutunud. Sõiduteel saab küll sõita, aga jalgrattateedel enamasti mitte.

No mulle seletati küll seal jalgrattatöökojas, et need naelkummid aitavad siledaks sõidetud jää peal. Jama on see, et EMA rääkis mulle põhimõtteliselt sama juttu. Räägitakse jah, et EMA TEAB, aga no kes oleks võinud arvata, et kõige muu elutarkuse lisaks võib ema sind isegi jalgratta naastrehvide asjus harida...
lapsed, kuulake, mida te ema teile räägib! See VÕIBKI tõsi olla!!!

Samas, ma näen et teised jalgratturid sõidavad küll ja pole nagu hullugi?
Tegelikult on mu peamised kõhklused seotud ikka selle Nõmme mäega, eriti sealt laskumisega. Jubeda vungi võtab ju sisse, mis siis kui libedaga hoogu maha ei saa?

4 kommentaari:

Oliver ütles ...

Võid proovida kumme natukene tühjemaks lasta. Puutepind maaga natukene suureneb. Ei vaju niipalju lumelöga sisse. Vähemalt teoorias. Sama kehtib ka liivastel radadel sõitmise kohta.

udupea ütles ...

libeda teega võid ratas käekõrval laskuda

Risto ütles ...

Talvekummi puhul on oluline, et see oleks võimalikult LAI ja väljastpoolt pigem lameda profiiliga, mitte keskelt punnis. Et, nagu eespool öeldud, puutepind maaga oleks suurem. Nii lai kumm, et veel kahvlite, ja porilaudade vahele kenasti ära mahuks. Juhitavuse seisukohalt on esiratas olulisem. Kui värskes mitte-liiga-paksus lumes on valida, kas sõita teiste sõitjate ja jalakäijate jälgedes või seal, kus jälgi ees pole, siis pigem viimast.

sofie ütles ...

Paganas, vajalikud teadmised jõuavad minuni liiga hilja:(
Just porilaudade pärast valisin kahest talvekummist kitsamad - isegi suvekummiga kipuvad mul porilauad vahel kummi riivama. Niikui ratas mõne väikse müksu saab, on porilaud viltu ja põristab vastu rehvi.
Ja jalgrattaparanduses kiitis remondimees veel, et need talvekummid peavad mul mitu talve vastu...:( Paari aasta pärast tean siis laiemaid kumme valida;)