pühapäev, 5. oktoober 2008

jalgratta- ja rulluisutee


Ausalt, kui esimest korda seda märgikombinatsiooni Lillepi pargis nägin, arvasin, et see tähendab midagi muud. Mina rumal rõõmustasin, et näe jalgratturitele on spetsiaalne ohutu tee tehtud, kuhu rulluisutajaid ei lubata. No mul on juhilubade tegemisest jube palju aega möödas kah ja jalgrattatga oma igapäevaradu sõites pole eriti palju liiklusmärke tunda ju vaja. Hea küll, mis ma ikka end õigustan. Loll olin. Aga mitte kaua! Tulin koju ja vaatasin elektroonilisest Riigi Teatajast liikluseeskirja, noh seal tuli ainult märgid üles leida ja siis märgi numbri järgi teisest kohast vaadata, mis need tähendavad ja tuligi välja, et "jalgrattatee, liikuda tohib ainult jalgratta või mopeediga" ja "käigukeeld" ja kuna käigukeelu all on lisatahvel siis tähendab käigukeeld kõigile peale rulluisutajate. Kokku teeb see siis, et rulluisutajad võivad käia küll.
Erinevaid liiklusmärke kombineerides saab ilmselt pika ja targa jutu ära rääkida. Mida rohkem märke üles riputada, seda targem jutt tuleb. Näiteks... mul ei tule praegu ühtegi vaimukat näidet pähe.

Aga oijah, kas olete tähele pannud, ega jalakäijad ju ei tunne liiklusmärke, või kui tunnevad, siis jala käies ei pane neid tähele või kui panevad, siis ei käitu nii nagu märgid käsevad... kas on siis mõistlik riputada üles kolm kolekallist märki, mille tähenduse teadasaamiseks peab minema koju internetist otsima? Äkki oleks olnud lihtsam, odavam ja MÕJUSAM panna üles AINULT lisatahvel kirjaga: "jalgrtatta- ja rulluisutee, jalakäijatele keelatud"?

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Liiklusmärgikultus on selle asja nimi. Alles see ajakirjandus kajastas juhtumit, kus jalgrattatee ei olnud jalgrattatee, kuna ühes otsas oli märk puudu... Aga on veel arenguruumi - mitmelpool Eestis on hulgaliselt kõnniteid, mis on vastava märgiga tähistamata!

Anonüümne ütles ...

Oled tabanud täpselt märki. Nii otseses kui ülekantud tähenduses. See märgiuputus Lillepis külvab parasjagu segadust. Kui lisada, et teede ristumisi on seal päris palju ja tee kaetud mudaläbuga, siis võib ennustada sinna kanti tihedalt kiirabi väljakutseid. Kahjuks.