kolmapäev, 21. november 2007

väga raske käänata

Täna, mu väikesed lugejad, tahaksin ma teile rääkida ühest väga raskest sõnast. See sõna on "dušš".
Eesti keeles on nimelt selline reegel, et f-i ja š õigekirjutus käib p, t, k, mitte s-i kirjutamise reeglite järgi. See tähendab, et lühikest f-i ja š-d ei ole, pikk kirjutatakse ühe tähega ja ülipikk kahe tähega.
Seega, kallid lugejad, tuleb teil käia duši all, kuigi soovi korral võite te võtta ka dušši. Pall ei veere teil ju kappi alla, vaid ikka kapi alla. Autot ei ostnud te mitte priske pappi eest, vaid priske papi eest. Samamoodi ei maksa minna ka dušši alla, vaid parem on käia duši all.
See eesti keele reegel muide kehtib ka blogides;)

5 kommentaari:

keelek6rv ütles ...

nägin ühe oma kolleegi õppematerjalis kahe šaaga dušši. seal, kus tegelikult pidi üks olema. ja ma ei öelnud talle, sest ma lihtsalt ei suutnud nii lühikese ajaga välja mõelda, kuidas seda diplomaatiliselt teha. siiani lohutan end mõttega, et ehk oli ainult tüpo.. :S

kukupai ütles ...

Mul oli ka nii range emakeeleõpetaja, et sellised reeglid kulusid sügavale pealuu sisse. Ja sellepärast niisugused vead muidu korrektses tekstis häirivadki.

sofie ütles ...

Kui ma seda postitust kirjutama hakkasin, selgus, et blogger ei lasegi mul š tähte kirjutada. No kohe üldse mitte. Pidin kuradima trikke välja mõtlema, et seda tähte üldse tekitada - kopeerisin endale mujalt š-ga teksti ja siis iga kord, kui oli vaja š-d kirjutada, kopipeistisin seda kuramuse š-d (ja miks ta mul siin kommentaarides rahulikult haššida laseb, aru ma ei saa). Ühesõnaga, ma tahtsin öelda, typo my ass. Tähte, mida on nii raske kirjutada, ei saa kogemata kaks tükki panna. Aga teiste inimeste toredasse blogisse mingite kirja- ja keelevigade üle õiendama minna on jah imelik ja vastumeelt.

Anonüümne ütles ...

Tere, mu mentor. Alusta palun postituste pealkirju suure tähega.

Tänades,
Väike Lugeja

Anonüümne ütles ...

Blogger ei lase seepärast š'd kirjutada, kuna Ctrl+s tähendab selle portaali keeles avaldamist (või oli see salvestamist, mis teeb ühe ja sama välja). Kommentaarides see enam ei kehti. Ainuke variant ongi kopeerida või siis tekst varem näiteks Wordis valmis kirjutada.

Asjast: Väga õige. Mina närin ka alati duši kallal.