pühapäev, 24. veebruar 2013

Eesti Minut

Täna oli mul plaanis olla kell üks lennujaamas Lahkuvat Eestlast pildistamas. Selle asemel lamasin vannitoa põrandal stuuporis ja ainus, millele ma mõelda suutsin oli küsimus, kas mu pea valutab nüüd natuke vähem või rohkem. Aeg-ajalt käis kass vaatamas, kas ta palun ei saaks tagasi oma kohta põrandaküttel. Aga umbes kümme minutit peale ühte lihtsalt ostustasin, et aitab nüüd küll ja tõusin üles. Tegin kohvi, sõin ettevaaltlikult kaks suutäit jogurtit, liigutasin tasakesi käsi ja jalgu. Tasapisi läks olemine normaalseks. Aga normaalne on poolest ööst alanud migreeniga võrreldes lausa jumalik!
Pildistamiseks, tõsi, oli valgus veel liiga valus; pildid jäid täna tegemata.
Lahkuv Eestlane lubas end lennujaamas ise üles pildistada.

laupäev, 16. veebruar 2013

kodukulud alla

Ei tea, kas IRL ikka teab, et telekas näidatakse reklaami "kaks aastat tagasi lubasime..." Ilma selle ninaallahõõrumiseta ma ausaltöelda ei mäletakski, et just IRL loosung oli "kodukulud alla", mis nüüd elektrihinna tõusu valguses nii irooniliselt kõlab. Ega ei mäletaks ka seda, et see niinimetatud "tasuta kõrgharidus", mis jätab õppimisvõimalusest ilma vaesema tagapõhjaga noored, kes ise endale elatist peavad teenima, on puhtalt IRL teene. "Teene". Ei mäletaks "vanemapensioni", mis ei puuduta mu pensionärist ema, kes kasvatas üles kaks last, ega puuduta mind, kolm last üles kasvatanut. Ah, tühja sest vanemapensionist, see on tühiasi; hoolimata oma kõrgest east mäletan ma veel väga hästi, kuidas mu kolmas laps riigi silmis ühtäkki "teiseks" ja siis kohe varsti "esimeseks", vähem toetust väärivaks muutus, niipea kui vanemad lapsed 18-aastaseks said, mis siis, et nad endiselt minu ülalpidamisele jäid - õppisid ju. See on ammu teada, et lastekasvatamise väärtustamine on meil tühi loosung: nagu Tõnisson ütles, - "raha küll ei tahaks anda".

Noh, kõik see, elektrihinna tõus, rikkaid soosiv kõrgharidusreform ja väheseid vaituid puudutav vanemapension, see jääks vaid järjekordseks ununevaks naljaks IRL arvel, aga vaat see maamaksuvabastus, mis tõstis taevasse mu pensionärist ema maamaksu... selle peale tuleb küll ütlelda, et olgu see Savisaar mis ta on, IRL on tuhat korda hullem!

Et siis nii ongi, mu kallis Eesti riik, sinu meelest on siis õiglane, et mitte enam igaüks ei maksa natuke maamaksu, vaid nüüd enamik ei maksa midagi aga kaks viletsa tervisega naispensionäri ja üksikemast sotsiaaltöötaja, kellel on gümnaasiumineiu ülal pidada, nemad siis maksavad oma ühisomandis oleva kodumaja krundi pealt nii et veri ninast väljas???

Ja ärge tulge mulle rääkima, et maamaksu tõusus on süüdi Tallinna linn. Ma tean, et on, aga ma ei hooli. Seaduse, mis ühisomandi valdajad ebasoodsasse seisu pani, tegid IRL ja Reformierakond.

Muide, see maamaksu ja Tallinna kanaliseerimise vaheline seos, mida Keskerakond siisn Tallinnas kogu aeg ettekäändeks on toonud, on meie jaoks veel eriti irooniline. Nimelt on Tallinn nüüd kanaliseerituks kuulutatud. Me maksime kõrget maamaksu enne Savisaare maamaksuvabastust - Tallinna kanaliseerimise hüvanguks. Nüüd kui Tallinna maamaksuvabastus vahetati riikliku maamaksuvabastuse vastu, maksame me veel kõrgemat maksu. Kas me oleme kanaliseeritud? Ei. Meile, erinevalt kõigist ülejäänud naabritest, kanalisatsiooni ei võimaldatud ja seda ei kavatsetagi teha. Nii ongi. Meie oma kõrge maamaksuga elame "täielikult kanaliseeritud" Tallinnas ilma kanalisatsioonita, aamen.

Vaat, arvestage nüüd, Keskerakond ja IRL, me peame meeles, mis te meiega tegite! Andeks ei anna. Ja tänu IRL kekkamisele televisioonis, ära ka ei unusta, kes süüdi oli. (IRL muidugi. Telekas iga päev räägitake ju.)

... a olete te kindlad, et IRL teab, mis reklaami neist telekas näidatakse? Teab ja lubab oma õnnetuid möödalaskmisi meenutada? Kuidas nad võivad nii rumalad olla ja endale ise vee peale tõmmata? Äkki see on mõne poliitkonkurendi kaval diversiooniakt?

neljapäev, 7. veebruar 2013

Anna Karenina

Käisin eile Anna Kareninat vaatamas. Rabas mind täiega. Imeline film! Unustage ära, kuidas te pidite koolis samanimelist raamatut lugema ja minge lihtsalt kinno. Ausalt.
See film on igas mõttes Midagi Muud.